Photobucket

marți, 5 martie 2013

Cum sa ne simplificam viata ?


Viata crestina este simpla, oricat de complicata ar parea. Pacatul si lipsa de grija, insa, o complica si o fac greu de trait. Astfel, cand viata necrestinilor este grea, acesta nu este un lucru de mirare, insa cand viata crestinilor devine grea, atunci ceva lipseste.

Cum sa ne simplificam viata ?Fiind intrebat, ce anume il ajuta mai mult pe un om sa cunoasca bucuria cumpatarii si tihna unei vieti simple, parintele Paisie Aghioritul a raspuns: "Sa prinda sensul cel mai adanc al vietii. "Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu..." de aici porneste simplitatea si orice infruntare corecta a lucrurilor.
Cum sa ne simplificam viata ?
Un lucru atat de mare, precum simplificarea vietii, incepe cu un lucru atat de mic, precum ordonarea biroului si a mesei din camera. Doar incepand cu cele mai elementare lucruri din viata noastra, precum masa de lucru sau etajera oglinzii de la baie, putem ajunge la cele cu adevarat mari, precum relatiile cu ceilalti si organizarea timpului.
Ca sa nu ducem lipsa de nimic, dar, totodata, sa reusim sa traim simplu, avem nevoie de o mare intelepciune. Doar intelegand sensul autentic al vietii, insa, putem urmari sa dobandim cele cu adevarat importante, trecand nemiscati pe langa toate cele secundare, care mai mult ne incatuseaza decat ne ajuta.
Sfaturi practice: sa evitam pe cat putem a ne lasa manipulati de mass-media, care promoveaza un stil de viata consumerist; sa nu mai cumparam lucruri inutile, doar de dragul reclamelor sau al unor idei inselatoare; sa pastram in viata noastra doar lucrurile cu adevarat importante; sa dam altora lucrurile pe care nu le folosim niciodata sau prea rar; sa achizitionam lucruri de calitate si sa le folosim cat mai mult timp; sa evitam pe cat putem drumurile care pot fi anulate; sa refuzam, chiar, unele invitatii, atunci cand timpul respectiv l-am putea folosi spre odihna sufleteasca sau trupeasca.
Parintele Paisie Aghioritul: "Simplificati-va viata !"
"Cu cat oamenii se indeparteaza mai mult de viata cea simpla, fireasca, si inainteaza spre lux, cu atat creste si nelinistea din ei. Si cu cat se indeparteaza mai mult de Dumnezeu, este firesc sa nu afle nicaieri odihna. (...) Oamenii se grabesc si alearga mereu. Nici pe ei insisi nu se cunosc. Dar cum sa se cunoasca? Se poate sa te oglindesti in apa tulbure? Dumnezeu sa ma ierte, dar lumea a ajuns un adevarat spital de nebuni. Oamenii nu se gandesc la cealalta viata, ci cer numai aici mai multe bunuri materiale. De aceea nu afla liniste si alearga mereu. Bine ca exista viata de dincolo. Daca oamenii ar fi trait vesnic in viata aceasta, nu ar fi existat un iad mai mare, dat fiind felul in care si-au facut ei viata."
"Mirenii spun: "Fericiti sunt cei care traiesc in palate si au toate inlesnirile." Dar, insa, fericiti sunt cei care au izbutit sa-si simplifice viata si s-au eliberat din latul acestui progres lumesc al multelor inlesniri sau, mai degraba, al multelor greutati si au scapat de acest stres infricosator al vremii noastre de azi. Daca omul nu isi simplifica viata, se chinuieste, in timp ce simplificand-o nu va avea acest stres. Daca gandurile omului ar fi duhovnicesti, cel ce le are ar simti mangaiere duhovniceasca si nu ar avea durere de cap."
"Inca si la mireni insist mult asupra simplitatii, pentru ca multe din cele ce se fac nu sunt de trebuinta si ii mananca stresul. Le vorbesc de cumpatare si nevointa. Strig mereu: "Simplificati-va viata, iar stresul va fugi." Cele mai multe divorturi de aici pornesc. Oamenii au de facut multe treburi, multe lucruri si, astfel, se ametesc. Lucreaza amandoi, tata si mama, si isi lasa copiii de izbeliste. Osteneala, nervi - din probleme mici, scandaluri mari - apoi, divort fara justificare. Dar, daca si-ar simplifica putin viata, ar fi si odihniti, si veseli."
"Oamenii de astazi nu cunosc bucuria calugariei. Ei cred ca nu trebuie sa traiesti in lipsa, ca sa nu te chinuiesti. Daca oamenii ar gandi putin mai calugareste, daca ar trai mai simplu, ar fi linistiti. Acum se chinuiesc, pentru ca au in sufletul lor neliniste si deznadejde."
"Nemultumirea si nesatiul sunt un rau mare. Cel robit bunurilor materiale este stapanit mereu de mahnire si de neliniste, pentru ca pe de o parte tremura ca sa nu piarda cele materiale, iar pe de alta parte ca sa nu i se ia sufletul. "Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu..." De aici porneste simplitatea si orice infruntare corecta a lucrurilor."
Un lucru trebuie, cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu !
Singurul lucru de care avem nevoie cu adevarat este comuniunea cu Dumnezeu, pe care nu o putem dobandi si intretine decat printr-o corecta raportarea la noi insine, la cei din jurul nostru si la lumea in care traim. Orice alt lucru care ne acapareaza in mod excesiv atentia, mintea si inima se dovedeste a fi o complicare a vietii, care aduce cu sine oboseala, neliniste si zbucium.
"Nu duceti grija, spunand: Ce vom manca, ori ce vom bea, ori cu ce ne vom imbraca? Ca dupa toate acestea se straduiesc neamurile; stie doar Tatal vostru Cel ceresc ca aveti nevoie de ele. Cautati mai intai imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui si toate acestea se vor adauga voua. Nu va ingrijiti de ziua de maine, caci ziua de maine se va ingriji de ale sale" (Matei 6, 31-34).
"Pe cand mergeau ei, El a intrat intr-un sat, iar o femeie, cu numele Marta, L-a primit in casa ei. Si ea avea o sora ce se numea Maria, care, asezandu-se la picioarele Domnului, asculta cuvantul Lui. Iar Marta se silea cu multa slujire si, apropiindu-se, a zis: Doamne, au nu socotesti ca sora mea m-a lasat singura sa slujesc? Spune-I, deci, sa-mi ajute. Si, raspunzand, Domnul i-a zis: Marto, Marto, te ingrijesti si pentru multe te silesti, dar un lucru trebuie: caci Maria partea buna si-a ales, care nu se va lua de la ea" (Luca 10, 38-42).
Teodor Danalache

Niciun comentariu: