Diverse...


OrthodoxCrafts.com
Cât de vechi este credinţa ortodoxă? 

Dacă sunteţi un luteran, religia Dvs. a fost întemeiată de către Martin Luther, un fost călugăr din Biserica Catolică, în anul 1517. Dacă aparţineţi de Biserica Angliei, religia Dvs. a fost întemeiată de către regele Henric al VIII în anul 1534, deoarece Papa nu l-ar acorda un divorţ cu dreptul de a re-căsători. Dacă sunteţi un presbiterian, religia dumneavoastră a fost infiintata de John Knox în Scoţia, în anul 1560. Dacă sunteţi un congregaţionalist, religia dumneavoastră a fost iniţiată de către Robert Brown, în Olanda în 1582. Dacă sunteţi protestant episcopalian, religia dumneavoastră a fost o ramură a Bisericii Angliei, înfiinţată de către Samuel Senbury în coloniile americane în secolul 17. Dacă sunteţi un baptist, vă datorez principiile religiei dumneavoastră lui John Smyth, care a lansat la Amsterdam în 1606. Dacă sunteţi din Biserica Reformata Olandeză, recunoaşteţi ca fondator Michelis Jones, deoarece el are originea religiei în New York în anul 1628. Dacă sunteţi un metodist, religia dumneavoastră a fost fondată de către John şi Charles Wesley în Anglia în 1774. Dacă sunteţi un mormon (Sfinţilor din Zilele din Urmă), Joseph Smith a început religia ta în Palmyra, New York, în 1829. Dacă cult cu Armata Salvării, secta dumneavoastră a început cu William Booth, la Londra, în 1865. Dacă eşti creştin Scientist, te uiti la 1879 ca anul în care religia dumneavoastră a fost născut şi a Mary Baker Eddy ca fondatorul ei. 

Daca apartii uneia dintre organizatiile religioase cunoscute sub numele "Biserica Nazarineanului, Penticostal Evanghelia," "Sfinţenie Biserica," sau "Martorii lui Iehova," religia ta este unul dintre sutele de noi secte fondate de oameni în ultimele sute de ani . 

Dacă sunt romano-catolici, biserica ta împărtăşit aceeaşi moştenire bogată apostolică şi doctrinare ca Biserica Ortodoxă pentru prima mie de ani de istorie sale, deoarece în timpul primului mileniu au fost una şi aceeaşi biserică. Lamentabil, în 1054, Papa de la Roma s-au rupt de la alte patru Patriarhate apostolice (care includ Constantinopol, Alexandria, Antiohia şi Ierusalim), prin manipularea frauduloasă cu Crezul original al Bisericii, şi care se consideră infailibil. Astfel, biserica ta este de 1000 de ani. 

Dacă eşti creştin-ortodox, religia dumneavoastră a fost fondată în anul 33 de Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. Ea nu sa schimbat de la acel moment. Biserica noastră este în prezent aproape 2.000 de ani. Şi este pentru acest motiv, că Ortodoxia, Biserica Apostolilor şi Părinţilor este considerat adevărat "Sfânt Sobornicească şi Apostolească Biserică." Aceasta este cea mai mare mostenire pe care le poate trece pe la tinerii din noul mileniu.

de Pr. Dr. Efthimiou Miltiades_____________________________________________________________________________


_________________________________________________________________________

A doua sansa


Dupa ce a trait o viata plina de egoism, in care nu s-a gandit decat la el, nepasandu-i de cei din jur, un om a ajuns in iad. Cat de mult s-a cait atunci pentru tot ce facuse! Dar era prea tarziu. Chinuindu-se zi si noapte in flacarile iadului, se ruga incontinuu:
 - Iarta-ma Doamne, am gresit, dar acum m-am lecuit. Nu mai sunt egoist deloc, ajuta-ma Doamne ca m-am schimbat si nu mai am pic de rautate in mine!

In timp ce se ruga el, a aparut deodata un inger, care i-a spus:
 - Bucura-te omule! Dumnezeu ti-a ascultat rugaciunea si vrea sa-ti dea o sansa sa vii in rai, dar oare te-ai schimbat cu adevarat ?
 - Sigur ca da - zise omul cu nerabdare - sigur ca m-am schimbat!
 - Bine! - a mai spus ingerul. Vez firul care coboara acum spre tine ? Daca te vei urca pe el, vei ajunge in rai si vei scapa de chinurile de aici.
 Nespus de bucuros, omul a inceput sa se catare pe firul ce atarna deasupra iadului, numai ca, pe masura ce se urca, a bagat de seama ca firul se subtia din ce in ce mai tare. Cand s-a uitat dedesubt, sa nu-si creada ochilor! Multi pacatosi se atarnasera de firul sau, incercand cu disperare sa scape din flacarile iadului.
 - Ce faceti ?! - striga omul speriat. Dati-va imediat jos, o sa se rupa firul si o sa cad iarasi. Dati-va jos, n-auziti ?! - tipa omul cu disperare si incepu sa-i loveasca cu picioarele . In clipa aceea, firul s-a rupt si au cazut cu totii.
 - Of, ingerule, uite ce mi-au facut ceilalti! Spune-i lui Dumnezeu sa-mi trimita alt fir, ca sa scap odata de aici!
 - Nu se poate! - i-a raspuns ingerul.
 - Cum asa ? Doar n-am nici o vina, firul s-a rupt din cauza lor!
 - Ba nu, firul s-a rupt din cauza ta si a invidiei tale. Firul acela era firul credintei si ar fi putut tine si tot iadul daca ai fi avut incredere in cuvantul lui Dumnezeu si daca nu te-ai fi gandit doar la tine. Ai spus ca te-ai lecuit de egoism si ca acum iti pasa de aproapele tau, dar nu este adevarat. Fiind la fel de pacatos si rau, firul nu te-a tinut; de aceea s-a rupt.
 In viata nu va reusi cel rau, cel zgarcit si interesat doar de propria persoana. Poate ca va strange averi, dar in sufletul sau cu ce se va alege ?
 Dar cel ce ii ajuta mereu si cu dragoste pe ceilalti, acela strange in inima comori ceresti, devenind om cu adevarat, caci om este doar cel ce traieste pentru oameni.

"Nu fi iubitor de sine si vei fi iubitor de Dumnezeu!

Nu cauta placerea in tine si o vei gasi in ceilalti!”"


__________________________________________________________________________Cel ce insala


Cu mult timp in urma, a trait un boier tare bun. Intr-o zi, l-a chemat la el pe un taran si i-a spus:
 - Uite, omule, fiindca stiu ca familia ta o duce destul de greu, vreau sa te ajut. Iti dau de munca si te platesc foarte bine. Vrei sa lucrezi pentru mine?
 - Sigur, boierule - a raspuns omul bucuros - ce trebuie sa fac ?
 - Sa-mi construiesti o casa, la marginea padurii.
 Taranul a plecat bucuros si, chiar din acea zi, s-a apucat de treaba. Boierul ii dadea bani pentru tot ce trebuia sa cumpere. Insa omul ce si-a spus ? "E, si asa nu ma vede, ce-ar fi sa-l insel ?!"
 Si, in loc sa faca totul asa cum ar fi trebuit, a inceput sa cumpere lucruri ieftine si proaste si sa cheltuiasca banii ce ii ramaneau. Cand a terminat, casa arata tare frumos pe dinafara, dar taranul stia ca n-o facuse bine si ca, destul de repede, ea se va strica.
 Cand i-a aratat casa boierului, acesta i-a spus:
 - Fiindca stiu ca tu si familia ta locuiti intr-o cocioaba mica, iti fac cadou aceasta casa. De-aia te-am lasat pe tine sa o construiesti si ti-am spus acum, la sfarsit, tocmai pentru ca bucuria voastra sa fie mai mare.
 Acum si-a dat seama omul de greseala sa. A vrut sa-l insele pe altul si, de fapt, singur s-a inselat. Daca ar fi fost cinstit si si-ar fi vazut de treaba, si-ar fi facut un bine lui si familiei sale. Acum, insa, parerile de rau nu mai puteau indrepta nimic.
 In sinea lui, omul s-a jurat sa nu mai insele niciodata pe nimeni.

______________________________________________________________________________________________
"Dupa cum ne purtam noi cu aproapele, asa se va purta Dumnezeu cu noi."