DATORIILE CRESTINULUI

Pentru dobanduirea mantuirii,crestinul trebuie sa indeplineasca o seama de indatoriri,sa-si indrepte viata dupa voia lui Dumnezeu.

a. DATORII FATA DE DUMNEZEU

Credinciosul crestin are,in primul rand,datorii fata de Dumnezeu,Creatorul,Binefacatorul,Sfintitorul si Judecatorului sau;el este indatorat sa-I cunoasca voia,sa-L slujeasca numai Lui cu toate puterile sale,cu viata intreaga.<<Caci scris este:Domnului Dumnezeu tau sa te inchini si Lui singur sa-I slujesti>>(MateiIV;10)
Crestinul slujeste lui Dumnezeu traind necontenit virtutiile teologice si morale,rugandu-se cu putere si cu statornicie in casa sa si la slujbele randuite de Sfanta Biserica,stiind ca tot binele de la Dumnezeu ii vine.

b.DATORII FATA DE APROAPELE


In lumina datoriilor fata de Dumnezeu si cu ajutorul lui Dumnezeu,crestinul poate intelege si implinii si datoriile sale fata de aproapele,pe care le-am amintit in legatura cu fericiria a cincea.
  Dupa invatatura Sfintei Biserici,toti oamenii au Unul si Acelasi Parinte ,pe Dumnezeu;astfel,ei toti sunt frati intre ei,si in fiecare se oglindeste chipul lui Dumnezeu.De aici izvorasc datoriile crestinului fata de semenii lui,fara deosebire de neam,de lege,de convingere,legaturi de prietenie,chiar si fata de dusmani,slujind tuturor cu iubire.
  Crestinul isi implineste datoriile fata de aproapele prin cinstirea acestuia,ca faptura aleasa,cea mai aleasa,a lui Dumnezeu.Cinsteste in el vrednicia si insusirile deosebite cu care l-a inzestrat Facatorul sau,mai mult decat pe toate celelalte fapturi.Dar face acest lucru si pe temeiul indemnului Sfintei Scripturi:In iubire frateasca,unii pe altii iubitiva;in cinste,unii altora dati-va intaietate(Rom.XII,10).Sau:Dati tuturor cinste,iubiti fratia....(1PetruII,17).
  El isi implineste toate datoriile din dragoste,din constiinta,<<cu inima curata,in duh de jertfelnicie,cu bunatate,blandete,ca acestea toate sa se salasluiasca si sa rodeasca din plin si in inima aproapelui sau>>.
  O dovada a dragostei fata de aproapele este dreptatea.De aceea crestinul isi indeplineste datoriile catre el respectandu-i viata,sanatatea,libertatea,cinstea si toate bunurile lui;caci in duh de dreptate infloreste viata si fericirea oamenilor.

Va urma.....